Najnowsze centrum danych Facebooka zbudowane zgodnie z założeniami Open Compute Project

12 lipca 2013 roku Facebook uruchomił oficjalnie swoje najnowsze data center o powierzchni 27 tysięcy m2. Jest to już drugie centrum danych po tym zlokalizowanym w Prineville w stanie Oregon (USA) zrealizowane zgodnie z ideą otwartego standardu budowy ośrodków obliczeniowych tzw. "Open Compute Project" (OPC) zainicjowanego i rozwijanego właśnie przez Facebooka. Tym razem jednak jest to pierwsze data center właściciela największego portalu społecznościowego na świecie poza Stanami Zjednoczonymi i znajduje się w szwedzkiej miejscowości Lulea położonej na wysokości geograficznej gdzie w przeważającym czasie panuje chłodna  atmosfera.

Obiekt ten jest przykładem całkowicie nowoczesnego, łamiącego wiele standardów i ograniczających zaleceń podejścia do projektowania, budowy i wyposażenia centrów danych. Cechuje się niezwykle wysoką wydajnością energetyczną (PUE) między innymi dzięki wykorzystaniu zewnętrznego powietrza do chłodzenia oraz energii elektrycznej pochodzącej w 100% z lokalnych źródeł odnawialnych.  Moim zdaniem jest to dzieło sztuki inżynierii data center i jestem pełen podziwu dla innowacyjności inżynierów Facebooka.

Poniższy obrazek przedstawia widok z góry na obiekt.

Widok z góry na centrum danych zlokalizowanego w Lulei
Widok z góry na centrum danych zlokalizowanego w Lulei

 

Lokalizacja taka została wybrana celowo tak aby jak najwięcej dni w roku serwery hostowane w serwerowni zlokalizowanej w tym centrum danych były chłodzone zewnętrznym powietrzem bez konieczności zużywania dużej ilości prądu - jak w klasycznym sposobie chłodzenia za pomocą jednostek klimatyzacji precyzyjnej. Zgodnie z założeniami Open Compute Project zewnętrzne powietrze jest bezpośrednio zasysane przez ogromne wentylatory do wnętrza budynku gdzie przechodząc przez ścianę filtrów jest oczyszczane z wszelkich nieczystości oraz odpowiednio nawilżane za pomocą systemu zraszającego. Nadmiar wilgoci również jest odbierany przez filtry a następnie tłoczony do serwerowni, gdzie zasysane jest przez serwery. Ogrzane powietrze po przejściu przez te urządzania jest częściowo wykorzystywane do ogrzewania biur znajdujących się w budynku oraz (w większości) wydmuchiwane na zewnątrz. W przypadku, kiedy temperatura na zewnątrz jest niższa niż zadana temperatura minimalna pracy serwerowni, część ciepłego powietrza jest przekierowana do przestrzeni, gdzie opisany proces się zaczyna.

Najlepiej ilustruje to poniższy schemat zaczerpnięty z dokumentu "Data Center Mechanical Specifications" należącego do zbioru Open Compute Project.

Schemat przepływu powietrza zgodnie z Open Compute Project
Schemat przepływu powietrza

 

I zdjęcia przedstawiające jak opisany system przepływu powietrza został wykonane w najnowszym centrum danych Facebooka.

FB Lulea AF 01

FB Lulea AF 02

FB Lulea AF 03

FB Lulea AF 04

FB Lulea AF 05

FB Lulea AF 06

FB Lulea AF 07

 

W kolejnej części przedstawię i omówię kwestię szaf serwerowych i samych serwerów, które również są wyjątkowe jak codzienne realia standardowych centrów danych.

Źródło:
https://www.facebook.com/luleaDataCenter
http://www.opencompute.org/projects/data-center-design/

 

One thought on “Najnowsze centrum danych Facebooka zbudowane zgodnie z założeniami Open Compute Project

Comments are closed.